Nå er det endelig tid for svar på spørsmålene deres! Jeg har prøvd å svare så godt jeg kan :) Er det noe mer dere lurer på, bare legg igjen en kommentar. Hva går studiet ditt ut på og hvilken utdanning sitter du igjen med etter oppholdet i NY?

Jeg går Fashion Management and Entrepreneurship ved Gateway College. Studiet omhandler først og fremst grunnleggende kunnskap om moteindustrien og entreprenørskap. Fagene jeg har er markedsføring, entreprenørskap, business engelsk og mote. Vi lærer om moteindustrien, kommunikasjon og kultur i organisasjoner, hvordan markedsføre et produkt og i entreprenørskapen lærer vi om hvordan man skal lage et produkt fra bunnen av. Alle disse fagene er utrolig interessante, og jeg føler jeg allerede har lært mye!

Jeg sitter ikke igjen med en spesifikk utdanning etter oppholdet i New York. Det jeg får "på papiret" er 30 studiepoeng, på lik linje med det man får etter et semester ved en høyskole i Norge. 

Fin og lys leilighet! Hva betaler dere hver for å bo der i måneden? 

Er jevnt over ganske fornøyd med leiligheten, men etter å ha bodd der en stund nå, føles den ikke så stor og romslig lenger. Om jeg skal bo i New York en gang i fremtiden skal jeg ha en litt lysere leilighet, blir ganske mørkt inne på kjøkkenet og stua, selv om det er midt på dagen. Beliggenheten er perfekt da, ikke noe å si på den. Vi betaler ca 7500 NOK hver i måneden. Vi har betalt sikkerhetsdepositum på ca 6000 kroner hver, som strøm og gass trekkes fra. 

Hva gjør du i New York?

Jeg studerer Fashion Management and Entrepreneurship, lever livet og opplever byen! Jeg er her først og fremst for å oppfylle drømmen min om å bo i New York!Utrolig fine bilder du tar! Hvilket kamera bruker du? 

Tusen takk, så koselig! Jeg bruker Samsung NX2000 her i NY. Fantastisk kamera!


Hvorfor bestemte du deg for å dra? 

Jeg har alltid hatt en drøm om å bo i New York. For meg er det byen over alle byer, og jeg liker det at alt er mulig her. Jeg bestemte meg for å studere i New York for lenge siden, men visste ikke hvor lenge eller med hvilken skole før for ca ett år siden. Jeg er utrolig glad for at jeg bestemte meg for å dra; en av de beste beslutningene jeg noen gang har tatt :)


Trives du?

Ja! Herregud, jeg har det så bra her. Det er noe å finne på hele tiden, og det høye tempoet i byen passer meg perfekt. Jeg trives kjempegodt her, og begynner å grue meg litt til å flytte hjem til Norge igjen..Hvor i NYC bor du?

Jeg bor midt i SoHo, som ligger på den nedre delen av Manhattan. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med plasseringen egentlig. Jeg bor fem minutter fra så og si alt, og om jeg vil en tur uptown, er det bare en kort togtur unna. Jeg er veldig glad for at vi valgte å bo akkurat i SoHo, og ikke noen andre steder. Husene i SoHo er ganske små i forhold til for eksempel i Financial District og Midtown, og det synes jeg er litt koselig. Det blir litt mer nabolag-feeling av det :)
 

Hva koster leiligheten?

Svarte på det litt lengre opp, vi betaler ca 7500 kroner hver i måneden. Det er mange her som betaler myye mer enn det vi gjør. Leilighetsprisene i New York er skyhøye, men varierer veldig fra område til område. 


Føler du deg ikke heldig som bor med de kuleste og diggeste jentene som finnes?

Jeg føler meg superheldig som har fått så gode og snille roommates. Hvem man bor med har veldig mye å si, og det er så viktig at alle trives for at man skal ha det fint sammen. Man bor tross alt oppå hverandre, og det er viktig at man går godt overens! Vi har det veldig morsomt sammen, og det er godt å ha slike sprudlende jenter å utforske byen sammen med. Det er utrolig hvor fort vi ble godt kjent, det føles ut som vi har kjent hverandre kjempelenge. Jeg har blitt veldig glad i alle tre <3Trives du i USA? Kunne du tenkt deg og flytte dit?

Jeg trives kjempegodt i USA, og jeg kunne absolutt tenkt meg og flytte hit. Jeg har veldig lyst til å bo her en stund senere i livet, kanskje når jeg er ferdig med litt skole og sånt hjemme i Norge. Vi får se hva tiden bringer!


Hvordan er folkene i USA? Er de mye mer åpne for nye ting for eksempel?

Folk i USA er stikk motsatte fra folk flest i Norge på hvor åpne de er. De aller aller fleste er kjempehyggelige, og veldig utadvendte. Jeg kan ha en hyggelig samtale med en uteligger på tbanen, og jeg får komplimenter fra randome folk på gata nesten hver dag. Folk er så hyggelige her, og om de synes noe er bra, eller de liker skoene dine, sier de det faktisk! I Norge er vi så redde for å gi komplimenter, og generelt lite ivrige på å snakke med folk vi ikke kjenner. Det kan av og til bli litt for mye av det gode, og amerikanerne kan til tider bli litt for innpåslitne og frempå. Amerikanere vet ikke å ta et hint, og de må ha det inn med teskje om du ikke er interessert i å snakke med dem. Jeg kjenner det er godt å ha noen nordmenn rundt meg i tillegg til New Yorkerne. 

Amerikanerne er nok også mye mer åpne for nye ting enn det vi er i Norge, og de virker veldig nysgjerrige. Med en gang de finner ut at vi er fra Norge, bombarderer de oss med spørsmål om landet vårt, og er veldig opptatte av å finne ut hva vi gjør her, og om vi trives i USA. Jeg føler hele kulturen er veldig åpne for nye ting, og om nye muligheter byr seg, hopper de i det. Det er en av tingene jeg liker med New York, alle mulighetene!

Er det mange som vet om Norge?

Når folk hører vi snakker norsk, spør de som oftest "What language is that, swedish?" Og når vi svarer at det er norsk, svarer de "Oh yeah, that was my second guess". Hver eneste gang. Sier vi Norge, spør de "Oslo?". De fleste har hørt om Norge, men det er også mange som ikke har peiling for fem flate øre. En taxisjåfør lurte på om Norge lå i Asia, liksom. Tror ikke de lærer stort mer enn amerikansk geografi på skolen, stakkars.. 

Hva er det beste og verste med å bo i NYC?

Det beste med å bo her vil jeg si er alle mulighetene for opplevelser. NY kalles ikke byen som aldri sover for ingenting. Uansett hvilken tid det er på døgnet, finnes det utallige muligheter til steder å besøke og ting å finne på. Her kan det være en opplevelse bare å gå i et ukjent nabolag, det er så mye å se, og så mange spesielle og stilige folk overalt. 

Det verste må nok være den konstante lyden. Hjemme i Norge er jeg vant til at det ofte er helt helt stille, men det skjer aldri her. Naboene våre spiller konstant høy musikk, taxier tuter, folk roper og søppelbiler raser forbi klokken tre på natta. Det er aldri helt stille. 


Føler du at du kan gå i de klærne du vil og "være deg selv" mer i NYC uten at noen dømmer deg (i forhold til hjemme)?

Ja, absolutt. Her er det vanlig å ha knallblått hår og gå rundt med rosa pelsjakke, så jeg skiller meg ikke veldig ut i denne allsidige byen. Her kan man gå i akkurat det man føler for, og ikke trenge å tenke over hva andre mener og synes om det. Å være spesiell er sett opp til her, og folk får muligheten til å uttrykke seg akkurat som de vil gjennom klesstilen sin. Til nå har det vært isende kaldt her, og jeg har ikke tenkt noe mer enn varm genser, lange sokker, dongeribukse, skjerf om morgenen når jeg kler på meg, men jeg håper å kunne få ha på litt mer det jeg vil fremover.

Hjemme er det "fastsatt" hva man kan gå med, og folk snakker om dem som skiller seg ut. Selv om man ikke er redd for å skille seg ut fra mengden, er det ikke noe gøy at folk dømmer og slenger kommentarer bak ryggen på en, uansett hvor spesiell eller vanlig man er. Jeg føler ikke at jeg er noe annerledes her enn i Norge, jeg føler stort sett jeg kan være meg selv uansett. Når det er sagt er det nok litt enklere å få seg selv til å kle seg litt mer vågalt her enn hjemme, og kanskje litt mer gøy?


Har folk ofte "fordommer" eller en slags idé om hvordan nordmenn er?

Oh yes. Det har de. Når jeg sier jeg er norsk, lurer de på hvorfor jeg ikke er blond. Jeg får ofte høre at jeg ser irsk ut, sikkert pga. håret. Amerikanere tror alle norske er blonde og blåøyde. Folk fra skandinavia er sett på som ganske attraktive her, det merkes på utestedene, og også ellers. Vi er sikkert litt eksotiske for disse amerikanerne, haha. Skandinaviske jenter har nok et lite rykte på seg for å være skikkelig partyjenter som fester hele natten og liker å ta seg en drink eller fem. Jeg kan ikke si meg uenig i den påstanden da :) Dansken som eier butikken under leiligheten vår sier vi har et skandinavisk partyviking-gen. 


De jentene du bor med, kjenner du de fra før? Og hvordan er det å bli kjent med nye folk på skolen?

Ingen av oss kjente hverandre fra før, men vi snakket en del sammen på facebook før avreise. Vi møttes en gang før vi dro, i Oslo på visumintervjuet, og ble litt kjent allerede den helgen. Å bli kjent med hverandre tok veldig kort tid når vi plutselig skulle bo sammen, og nå kjenner vi hverandre veldig godt. Å bli kjent med nye folk på skolen var litt vanskelig i begynnelsen, siden alt var nytt, og alle var litt spente og rolige av den grunn. Typisk oss nordmenn. Dette løsnet etterhvert, og det ble enklere å bli kjent etter som tiden gikk. Jeg merket det gikk mye lettere å bli kjent med de fra skolen når vi gikk ut og festet litt sammen, men sånn er det jo i Norge også - enklere å bli kjent når man er ute og har det gøy!


Jeg skal reise med Gateway til New York til høsten, bloggen din er en stoor inspirasjon med gode bilder og supre tips! Jeg lurer på om dere er fornøyd med leiligheten deres?

Først og fremst - tusen hjertelig takk♥ Det var ikke like enkelt å opprettholde blogginga som jeg trodde, men det blir vel litt bedre når det blir litt mer å finne på utendørs. Koselig at du liker bloggen min!

På det må jeg svare både og. Beliggenheten = fantastisk. Standarden = not so good. Vi har hatt diverse problemer med leiligheten, for eksempel med doen, dusjen og taket til leiligheten over. I tillegg har vi hørt at det er kakerlakker i bygget, noe vi heldigvis ikke har sett noe til enda, thank god. Leiligheten er umulig å gjøre helt ren, og gassovnen på kjøkkenet har bare én brenner atm. Ellers er leiligheten helt ok, og vi trives ganske bra her. Om vi skulle valgt leilighet på nytt, hadde vi kanskje valgt en litt større en, men for fire måneder er den helt kurant. 


Hvordan fant dere den, og hva betaler dere i måneden?

Vi fant leiligheten gjennom et selskap som heter APT212. Skolen samarbeider med en bookingpartner som heter WeStay, men leilighetene der ble fort utplukket. Derfor bestemte vi oss for å finne leilighet på egen hånd, noe som ikke var enkelt i det heletatt. Vi fikk mange bekreftelser på at vi hadde leilighet, etterfulgt av en beklagende mail som sa at vi mistet den til noen andre bare minutter etterpå. Prosessen var stressende, og vi måtte ha is i magen (lett å bli stresset opp). Når det gjelder krav til leilighet, stå på kravene, les kontraktene og få alt skriftlig.

APT212 er helt forferdelige på kundeservice, og svarer verken på mail eller telefon før det har gått en stund. Vaktmesterene de sender snakker ikke engelsk, og meglerne kan finne på å dukke opp når som helst for å vise leiligheten vår til andre mulige leietakere. (flere ganger har de gått inn på soverommet vårt når vi sover.) Om dere vet om et annet selskap som jobber med leiligheter, ville jeg heller gitt dem en sjanse. Men gjør nøye research på forhånd, det er mange sleske mennesker som kan finne på å lure naive nordmenn.Også lurer jeg på ang. Lånekassen. Stemmer det at du får ca kr 47200?

Man kan få inntil 47200 i lån og stipend, ja. 40% av dette blir omgjort til stipend ved bestått eksamen. Jeg har valgt å ikke motta noe lån fra Lånekassen, men får bare stipendet hver måned. Altså sitter jeg ikke igjen med noe gjeld når jeg kommer hjem til Norge, noe jeg synes er veldig godt. Jeg fikk ca 7800 kroner i januar, og får 2900 kroner i måneden feb-mai. Jeg hadde spart opp mye penger på forhånd, og klarer meg veldig godt med det jeg har hver måned :)


Anbefaler du andre å gjøre det samme som deg?

JA! For all del, om dere vurderer å gjøre det samme - hopp i det! Dette har vært den beste opplevelsen i livet mitt så langt, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg dro. Det er dager der jeg savner det hjemme, familien og ikke minst kjæresten min, men hjemlengselen går fort over igjen. Jeg anbefaler absolutt å reise til New York! 


Savner du noe med Norge?

Ja, det er ting jeg savner. Jeg savner grovbrød, Norvegia (Erik tok heldigvis med en til meg), VAFFEL, guud som jeg savner skikkelig god vaffel med bringebær og creme fraische. Stillheten (av og til når jeg prøver å sove i hvertfall) og hestehov i veikantene nå som det er vår. Grilling, langrenn og hyttetur i påska og lukten av skog er også noe jeg merker at jeg savner. Av en eller annen grunn. Det er ikke mye jeg savner med Norge altså. Hadde jeg hatt litt norsk brød, et vaffeljern og kjæresten min hadde jeg nok kunne bodd her for alltid.


Jeg reiser selv ned til NYC med Gateway i august, og gleder meg utrolig mye! Så det er utrolig gøy å følge bloggen din - så fortsett med det du gjør :D 
Hvordan er skolen? 

Så koselig at du liker bloggen! Du har all grunn til å glede deg! Du kommer hit når det er varmt og godt og, din heldiggris.

Skolen er overraskende bra! Jeg ble imponert over både opplegget, fagene og kvaliteten på lærerne da jeg kom hit. Jeg hadde ikke så store forventninger til skolen for å være ærlig, men ble veldig positivt overrasket. Kort oppsummert er det ganske lite lekser, bra timer, lærerike, morsomme og interessante fag, flinke lærere og få timer i uka. (Dette er på fashion-linja. De andre linjene har andre fag, og noen av linjene har flere timer i uka og myyye mer lekser)


Er det verdt alle pengene?

Jeg føler skolen er veldig overpriset. Greit, vi har bra lærere, bra timer og bra opplegg, men jeg tror ærlig talt ikke det koster 45.000 kroner for en persons skolegang i tre og en halv måned. Studieavgiften skulle vært mye lavere. Jeg synes ikke skolen i seg selv er verdt pengene, men den totalte opplevelsen i byen er helt klart verdt det. Det går med MYE penger her i New York, og jeg ender nok opp med å bruke ca 130-140.000 kroner på hele oppholdet.


Hvor lange er skoledagene?

Skoledagene varierer en del, men er like fra uke til uke. Min skoleuke på fashion ser slik ut: Mandag: 9-13, tirsdag 11-18, onsdag: FRI, torsdag: 8-11, fredag: 8-12. Tirsdager er de verste dagene, men siden det er fri dagen etter går det ganske greit. Mange av de andre har fri fredager, men har til gjengjeld timer på onsdagene. Liker timeplanen min veldig godt egentlig :)


Hva betaler du for leie i mnd i Soho? Angrer du på at du ikke valgte Silvertowers?

Se spørsmål lenger opp for svar på leie og leiligheten. Jeg angrer ikke i det heletatt på at jeg ikke valgte Silvertowers. Jeg ville til New York for å oppleve byen som en innbygger, og føler jeg får gjort det på en bedre måte i en typisk New York-leilighet. Beliggenheten der jeg bor nå er upåklagelig, og flere jeg har snakket med som bor på Silvertowers synes de bor litt usentralt. Det tar også litt tid å komme seg til skolen med subwayen, mens vi bare kan gå et lite kvarter, så er vi der. De som bor på Silvertowers har det veldig godt da, og de har herlige ekstrating som treningssenter og svømmebasseng i bygget. I tillegg har de mye bedre standard på leilighetene, og sikkert mye bedre senger. Prisforskjellen er ganske stor mellom en leilighet der og en i SoHo. 

Hva er de største forskjellene mellom Norge og USA?

Jeg kommer på flere vesentlige forskjeller med Norge og USA egentlig. 

Maten. All mat pakkes i større kartonger enn hjemme. Det er ikke mulig å bare kjøpe litt. Kjøper man melk, er det nesten ikke mulig å finne kartonger mindre enn 2 liter. Litt upraktisk når man bare kjøper mat til seg selv. Det blir fort samme matrett mange dager på rad, bare fordi man må spise opp maten før det blir gammelt. Maten er også mye mer usunn. Det er enkelt å skaffe sunn mat, for eksempel på Whole Foods, men det er svindyrt. Jo sunnere det er, desto dyrere er det også. Det er også mye større utvalg, og da mener jeg mye. Første gangen jeg var på matbutikken her ble jeg helt forvirret. Jeg er ikke vant til at det finnes førti typer yoghurt og minst like mange typer frokostblanding. Selv på små matkiosker er utvalget enormt, og det er vanskelig å vite hva man skal velge. Jeg har blitt veldig flink til å lese på næringsinnholdet bakpå eskene mens jeg har vært her :)

Utelivet. Utelivet her er Norge gange tusen. Det kan nesten ikke sammenlignes en gang. Det er så mye heftigere. Når vi går ut her er det som oftest med promotører, og vi betaler nesten ikke en krone for å være ute på byen her. Vi kommer inn på klubbene gratis, vi går på gjesteliste-inngangen og hopper foran alle i køen. Vi får gratis garderobe, og ofte skyss fra utested til utested. Av og til blir det servert mat, og i tillegg drikker vi gratis hele kvelden. På bordene settes det frem masse forskjellig, og vi kan ta oss akkurat det vi vil ha. Og det er ikke dårlige steder vi fester - dere skulle hørt prisene det koster å få et eget bord på disse stedene, dere ville fått hakeslepp. Det eneste jeg bruker penger på er taxi til og fra. Fantastisk.

Tempoet. Det er mye mer mas her, og atmosfæren er mye mer intens. Butikker overalt, biler overalt, sirener overalt, søppel overalt og ikke minst folk overalt. Mas og kjas, stressa mennesker og ikke et øyeblikk alene. Jeg trives godt med et høyt tempo, men jeg merker det er en stor omveltning å komme fra rolige Norge og inn i dette. Jeg skjønner hvorfor New Yorkerne er så glad i Central Park, den parken er en skikkelig gullgruve der man kan slappe av og ta en pause fra alt dette stresset.

Friheten. Her kan man være akkurat den man ønsker å være. Man kan kle seg akkurat som man vil, se ut som man vil, ha de interessene man vil og gjøre akkurat det man vil. Det finnes noe for alle her, og man er aldri alene om å være spesiell. I Norge er det lett å føle seg alene om man skiller seg ut, mens her er man aldri alene. Det finnes så mange spesielle, sære, morsomme og rare mennesker her, og det virker som om alle respekterer hverandre. Identitet er mye mindre samsunnsstyrt. Jeg synes det er kult at så mange tør å være spesielle! Du kan si hade til janteloven når du flytter til New York City :)


Puh, dette ble et langt svar!

Håper dere fikk svarene dere ønsket dere! Det er bare å spørre om det skulle være noe, jeg synes bare det er koselig med spørsmål. 

 

Suss og klems


  Legg igjen en kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:
Hei! - Jeg heter Maren, og er ei 19 år gammel jente som for tiden lever drømmen i New York City! Her kan du lese om hverdagen min i byen som aldri sover ♥ wihu

Kontakt: marenvolden@hotmail.com

+ Legg meg til som venn